Harta Franta - Harta Frantei - Harta Europa

Franta

 

Franţa, oficial Republica Franceză (Republique Francaise), este o ţară localizată în Europa de Vest, cu câteva insule şi teritorii aflate pe alte continente. Franţa Metropolitană se întinde de la Marea Mediterană la Canalul Mânecii şi Marea Nordului, şi de la Rin la Oceanul Atlantic. Adeseori este numită "L’Hexagone" din cauza formei geometrice a teritoriului ei. Franţa este o republică semi-prezidenţială unitară cu principalele ei idealuri exprimate în Declaraţia Drepturilor Omului şi a Cetăţeanului.

Franţa metropolitană se învecinează (în direcţia acelor ceasornicului) de la nord cu Belgia (620 de km), Luxembourg (73 de km), Germania (450 de km), Elveţia (572 de km), Italia (515 de km), Monaco (4,5 de km), Andorra (57 de km) şi Spania (650 de km). Departamentele şi teritoriile de peste mări ale Franţei au graniţe pe uscat cu Brazilia (700 de km) şi Suriname (520 de km) învecinându-se cu Guiana Franceză, şi Antilele Olandeze (10,2 km) graniţă cu Saint-Martin. Franţa este legată de Marea Britanie prin Tunelul Canalului, care trece pe sub Canalul Mânecii

Paris Franta

 

 

 

Franţa este cea mai mare ţară din Uniunea Europeană şi a doua din Europa. A fost o mare putere timp de secole. În timpul sec. XVII şi XVIII, Franţa a colonizat parte din America de Nord: în sec.XIX şi începutul sec.XX, Franţa a construit al 3-lea mare imperiu al vremii, incluzând mari suprafeţe din Africa de Nord, Vestică şi Centrală, sud-estul Asiei şi multe insule din Pacific.

Franţa este o ţară dezvoltată şi deţine a V-a mare economie GDP şi a VIII-a dintre cele mai mari economii datorită achiziţieie parităţii puterii.

Este cea mai vizitată ţară din lume, anual trecând prin Franţa 82 milioane de turişti străini.

 

Franţa este una din membrele fondatoare a Uniunii Europene. Este membru fondator a Naţiunilor Unite, şi este membră a Francofoniei, G8, NATO, OECD, WTO şi Uniunea Latină. Este una din cei cinci membri ai Consiliului de Securitate a Naţiunilor Unite şi deţine cel mai mare număr de arme nucleare şi uzine nucleare din Uniunea Europeană.

 

Etimologia numelui


Numele "France" provine de la latinescul Francia, care înseamnă "ţinutul francilor". Există diferite teorii cu privire la originea numelui de "franci". Una din ele susţine că numele derivă de la cuvântul Porto-Germanic "frankon" care se traduce cu "lance" sau "suliţă" deoarece aruncarea toporului la franci era cunoscută ca "francisca".


O altă etimologie propusă este că în limba germanică veche "frank" însemna "liber" antonimul cuvântului "sclav" Acest cuvânt încă există în franceză ca "franc" care are atât înţelesul de "frank" cât şi denumirea dată monezii folosite de francezi până la înlocuirea ei cu Euro în 2000, francul.
În germană Franţa se numeşte Frankreich, care înseamnă "ţinutul francilor". Pentru a face deosebirea de Imperiul Francez a lui Charkemagne, Franţa modernă se numeşte în germană Frankreich, iar Regatul Francez este numit Frankenreich.


Cuvântul "frank" a fost folosit liber de la căderea Romei şi până în Evul Mediu, totuşi de la încoronarea lui Hugh Capet ca "rege al francilor" (Rex Francorum) a început să fie folosit cu referire strictă la Regatul Francia, care urma să devină Franţa. Regii Capetani descindeau din Robertini, care dăduseră doi regi franci şi mai înainte au deţinut titlul de "Duce a Francilor" (Dux Francorum). Acest ducat franc se întindea pe cea mai mare parte a nordului Franţei moderne dar pentru că puterea regală a fost subminată de prinţii regionali, termenul a fost apoi aplicat domeniului regal. În final a fost numele adoptat de întregul regat deoarece puterea centrală s-a afirmat peste întregul regat.

 

Cauta un hotel in Franta

Vezi Franta pe harta Europei

  

Linkuri utile
Meteo in Franta
Guvern in Franta
Disneyland®Paris
Transport in comun
Muzeul Louvre

© HartaEuropa.com                                                               HartaEuropa homepage