Sport in Franta

 

Sporturile populare includ fotbalul, ambele coduri de fotbal rugby şi în anumite regiuni baschet şi handbal. Franţa a fost gazda unor evenimente ca Cupele Mondiale FIFA din 1938 şi 1998, iar în 2007 Cupa Mondială la rugby.


Cel mai mare stadion al Franţei este Stade de France din Paris şi a fost locul de desfăşurare pentru finala Cupei Mondiale FIFA în 1998 şi a găzduit finala Cupei Mondiale la rugby în octombrie 2007.


Franţa este gazda întrecerii anuale de ciclism Turul Franţei, cea mai faimoasă competiţie ciclistă din lume.

 

Deasemenea Franţa este celebră pentru cele 24 de ore la Le Mans a raliului de maşini sport ţinut în departamentul Sarthe.

 

Câteva competiţii de tenis au avut loc în Franţa, incluzând turneul Paris Masters şi French Open, unul din cele 4 turnee de Grand Slam.


Franţa este strâns legată de Jocurile Olimpice Moderne: a fost un aristocrat francez, Baronul Pierre de Coubertin, cel care a sugerat reînvierea Jocurilor, la sfârşitul sec. XIX. După ce Atenei i s-a acordat primele jocuri având în vedere originea greacă a Olimpiadelor Antice, Parisul a fost gazda celei de a doua Olimpiade în 1900. Parisul a fost şi primul cămin al Comitetului Olimpic Internaţional, înainte de a se muta la Lausanne. De la Jocurile din 1900, Franţa a fost gazda a încă 4 Olimpiade: 1924 - Olimpiada de vară la Paris şi 3 Olimpiade de iarnă (1924 la Chamonix, 1968 la Grenoble şi 1992 la Albertville).


Atât echipa naţională de fotbal cât şi cea de rugby sunt poreclite "Les Bleus" cu referire la culoarea tricoului cât şi la steagul tricolor francez. Echipa de fotbal este printre cele mai de succes din lume, în deosebi după victoria la Cupa Mondială FIFA din 1998, locul 2 în 2006 şi două Campionate europene în 1984 şi 2000.


Rugby este deasemenea foarte popular, în special la Paris şi în S-V Franţei. Echipa naţională de rugby a participat la fiecare Cupă Mondială de rugby, şi a luat parte la Campionatul anual al celor 6 naţiuni. Echipa naţională de rugby franceză a câştigat 16 campionate a celor 6 naţiuni incluzând 8 grand-slamuri şi a ajuns în semi-finale şi în finale la Cupa Mondială de rugby.

© HartaEuropa.com                                                               HartaEuropa homepage